{ "title": "Diş Teli Aşamaları", "image": "https://www.disteli.org/images/Dis-Teli-Asamalari-21549.jpg", "date": "21.01.2024 12:25:47", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Diş teli aşamaları, tıptaki adı \"ortodontik\" olan diş teli tedavisi genellikle estetik görünüm gayesiyle yapılması tercih edilen bir diş tedavisi çeşididir. Uzun bir tedavi süreci gerektiren diş teli tedavisi, sabır isteyen bir iştir. Bu yüzden kararlılık, diş teli taktırmak isteyenler için oldukça önemlidir. Ayrıca diş telleri; görüntü ve kullanım açısından da hastaları birazcık zorlayabilir. Bu nedenlerdendir ki; pek çok kişi gereksinim duyduğu halde diş teli taktırmaktan çekinir. Fakat tedavi sonrası alınacak olumlu sonuçlar düşünülecek olursa, iş biraz daha kolay olur.

Diş teli, ortodontistler tarafından yapılan bir tedavidir. Ortodontistinizin yapacağı geniş kapsamlı muayene sonucu, gerçekten diş teli tedavisine ihtiyacınız olup olmadığı belirlenir. Çarpık dişler, birbirine sürten dişler, yamuk ve yanlış dizilimli dişler; diş teli tedavisi gerektiren problemlerin başında gelmektedir.

Diş teli aşamaları nelerdir?

Muayene: Hazırlık aşaması olarak da geçen muayene aşaması, ilk aşamadır. Bu aşamada ortodonti uzmanı, hastayı detaylı olarak inceleyecek, diş teli tedavi süreci ve maliyeti gibi konularda kişiye gerekli bilgileri verecektir. Tedaviye başlamadan önce, eğer hastada diş çürüğü veya diş eti rahatsızlığı var ise öncesinde bunların tedavi edilmesi gerekmektedir.

Planlama: Muayene sonrası ikinci aşama olan planlama aşamasına geçilir. Bu aşamada gerekli tektikler yapılır ve kayıt altına alınır. El ve bilek görüntüleri, yan kafa rontgeni, ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları, alt ve üst çene ölçüleri bu aşamada tamamlanır. Hastadaki diş ve ağız içi rahatsızlığı vakasına göre bir tedavi planı çıkarılır ve hastaya bilgi verilir.

Tedavi: Adından da anlaşıldığı üzere diş teli tedavisinin başlandığı aşamadır. Bu şamada bilmeniz gereken önemli şeylerden birisi; korktuğunuz gibi ciddi anlamda bir acı hissetmeyeceğinizdir. Sadece diş teli takıldıktan 3-4 saat sonra hafif ağrılar duyulabilir. Bu ağrılar takılan aparatlardan ötürü olacaktır. Dişlerin durumuna göre braket yapıştırma yöntemi uygulanabillir. Metal, porselen veya şeffaf braketler yapıştırılır. Braket yapıştırma işlemi çoğunlukla üst çeneden başlayıp alt çeneye doğru ilerler. Ortodontistinizin tercihine göre, azı dişinize bant ya da tüp geçirilir ve braket yapıştırılarak ark telleri takma işlemi yapılır.

Pekiştirme: Diş teli aşamalarının içerisinde en önemli aşamadır. Çünkü; tedavi sürecince dişlerin hareketine bağlı olarak, kemik ve çene gibi diğer yapılarda çeşitli değişiklikler meydana gelir. İşte bu yüzden; komşu dokuların bu yeni duruma alışabilmesi için, yapılacak işlemlere pekiştirme aşaması denir. Pekiştirme aşaması, diş teli braketleri çıkarıldıktan hemen sonra başlanır ve yine çeşitli aygıtlar kullanılarak yapılır. Bu aygıtlar, kemikler sertleşene kadar dişlerinizi sabit tutar. Pekiştirme apareyleri kullanılmaz ise dişleriniz eski haline geri döner ve tedavide başa dönmek zorunda kalırsınız.
" } ] }