{ "title": "Diş Teli Bakımı", "image": "https://www.disteli.org/images/Dis-Teli-Bakimi-71372.jpg", "date": "21.01.2024 06:00:32", "author": "yasemin özaslan", "article": [ { "article": "Diş teli bakımı, Diş tedavisinden sonra hastaların en önemli görevi ağız ve diş bakımına özen göstermektir. Bunun için hastalar mutlaka özel fırça, ara yüz fırçaları, diş ipi kullanmalıdır. Her tedavi başlangıcına diş hekimi hastaya anlatması gerekir. Günde 2-3 fırçalama yerine her yemek yenildiğinde dişlerinin fırçalaması çok önemlidir. Genelde dişlerde bile plak, yemek artıkları dişe tutunması, yemeklerin ağızdaki apareylere tutunup birikmesi daha çok kolaydır. O yüzden dişlerin temizlenmesi çok önemlidir. Aparey tedavi için gerekli olan bir başka ağız bakım yöntemi ise ağız duşudur. Yani tazyikli bir şekilde püskürten elektrikli motorlardır. Bunlarla uygun düzeyde ağız hijyeni sağlanır.

Hasta ne olursa olsun ortodontik diş fırçası, ara yüz fırçası ve diş ipini kullanması yani mekanik temizliğinden önce yapması daha önemlidir. Hareketli apareyleri ise aralara giren yemek atıklarını temizlemesi için ılık suda iyice yıkamak gerekir. Hareketli aparey temizliğinde kesinlikle sabunlu ve deterjanlı su kullanılmaması gerekir. Diş teli takılı olan dişlerde daha çok yiyecek birikimi olmaktadır. Dişlerde ve braketlerden plak temizlenmezse diş eti hastalığı, kötü nefes ve çürümeye yol açar. Plak; bakteri, kalıntı ve yiyecek parçalarından oluşan karışımdır. Plağın düzgün ve düzenli temizlenmesi önemlidir. Böylece braketler çıkarıldığında alttaki dişler güçlü ve sağlıklı olur.

Diş teli bakımı Nasıldır?

Diş İpi: Günde en az 1 kez diş ipi kullanmak gerekir. Braketler varken diş ipi kullanmak değilse de bu işlem kolay yapılabilir ve gereklidir. Tellerin ve diş eti arası için diş ipleri vardır. Diş teli ilk takıldığında, diş ipi kullanımını hekiminiz tarafından gösterilebilir.

Diş Fırçalama: Diş fırçası yumuşak uçlu olmalıdır. Yumuşak uçlu diş fırçası, çatlak ve köşelere ulaşmakta sert uçlardan daha başarılı ve diş etlerini rahatsız etmezler. Özellikle bazı markalar diş teli olan kişiler için diş fırçası üretirler. En önemlisi yumuşak ve Ada tarafından onaylanmış diş fırçası olması gerekir. Bunun dışında fırçanın şekli, boyu ve diğer özellikleri sizin tercihinize kalmıştır. Günde en az 2-3 kez diş fırçalamalıyız. Diş tellerin arasında veya çevresinde yemek kalmadığına emin olmalıyız. Dişlerimizi her seferinde en az 2-3 dakika da yavaş ve dikkatli fırçalamalıyız. Dişlerimizi yeterince fırçaladığımızdan emin olmak için saatte tutabiliriz.

Fluorid: Diş macununun fluoridli olduğuna emin olmalıyız. Fluorid için marketlerde satılan gargaraları da kullanabilirsiniz. Bu gargaralar ortodontik tedavide dişleri güçlendirir ve koruyacak kadar fluorid içermektedir. Düzenli gittiğiniz diş hekiminiz de genelde jel şeklinde fluorid tedavisi de uygulayabilir.

Yardımcı Araçlar
" } ] }