{ "title": "Diş Teli Çeşitleri", "image": "https://www.disteli.org/images/Dis-Teli-Cesitleri-27189.jpg", "date": "19.01.2024 04:59:12", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Diş Teli Çeşitleri, Diş tellerinin diğer adı ile braketlerin birçok farklı türü bulunur. Dişlerdeki bozukluk ve çene pozisyonundaki sorunlar nedeni ile kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş teli tedavisi 8 yaşından itibaren her hastaya uygulanabilir. Yanı 20, 30, 40 yaşlarında dahi bu tedaviyi kullanabilirsiniz. Sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Sadece dış görünüş açısından diş teli kullanmayı erteleyen hastalar bulunur. Fakat şeffaf olan neredeyse görünmez olan diş teli türleri de bulunur.

En yaygın olan diş teli çeşitleri
Metal diş telleri (Metal braketler); En yaygın kullanılan diş telidir. Diş telini kullanacak olan hasta ve ortodonti uzmanının beraber verdiği karar ile dişlerin ya iç ya da dış kısmına yerleştirilir. En belirgin ve en dayanıklı olan diş telidir. Farklı malzemeler kullanılarak üretilen farklı türde metal diş telleri vardır.

Porselen (Şeffaf) Diş Telleri; Porselen diş telleri metal diş teline göre daha az görünürdür. Bu nedenle tercih edilme olasılığı daha fazladır. Belirginlik açısından metal diş tellerine göre daha az belirgindir. Bu nedenle tedavi sürecindeki estetikliği daha iyidir. Bir diğer ismi şeffaf diş telleridir. Porselen diş tellerinin bakımına özen gösterilmelidir, metal diş tellerine oranla daha hassastır.

Lingual Diş Telleri; Genel olarak yetişkinlerin tercih ettiği farklı türde bir diş telidir. Lingual diş telleri dişlerin ön yüzeyine değil arka yüzeylerine yani dil kısımlarına yapıştırılır. Lingual diş telleri içten takılan diş telleri olarak da bilinir. Dıştan bakıldığı zaman görülmeme özelliğine sahiptir.

Şeffaf Plaklar; Tel kullanılmadan uygulanılan ortodondik bir tedavi yöntemidir. Kullanımı kolay ve estetik olan bir yöntemdir. Takılıp çıkartılması ve temizlenmesi oldukça kolaydır. Hastaya bir seri şeklinde verilir. Hasta bu seriyi iki haftada bir değiştirerek kullanır. Dişler bu esnada yavaş yavaş yerlerine oturur. Diller tam istediğiniz şekle gelene kadar bu işlem devam eder. Dışarıdan bakıldığı zaman görülmesi zor olduğun için genel olarak yetişkin hastaların tercih ettiği bir tedavi yöntemidir.
" } ] }