{ "title": "Diş Teli Lastiği", "image": "https://www.disteli.org/images/Dis-Teli-Lastigi-59422.jpg", "date": "19.01.2024 12:32:11", "author": "Büşra Karakaş", "article": [ { "article": "Diş teli lastiği, diş teli tedavisi gören hastalarda alt ve üst çeneyi birbirine düzgün temas ettirmek amacıyla takılan lastiklerdir. Diş teli lastikleri türüne göre değişse de oldukça küçük ve ince olduğundan hem takılması zor olabilir hem de hasta ağzını fazla açtığında lastiğin kopması söz konusu olabilir. Diş teli lastikleri elle oldukça zor takıldığı için diş hekimleri hastaya lastiklerin daha kolay takılmasını sağlayan bir aparat verirler. Bu aparat sayesinde çok zorlanmadan diş hekiminin önerdiği şekilde lastikler takılabilir.

Diş teli lastikleri esasında oldukça sağlam lastikler olmasına karşın bazı durumlarda kopması söz konusu olabilir. Hasta aşırı güldüğünde, yemek yerken çıkarmadığında diş teli lastiği kopabilir ve bu da acı verici olacaktır. Bu yüzden hem hasta lastiklerine dikkat etmeli hem de yemekten önce lastikler çıkarılmalı ve yemekten sonra ise eskisi atılıp yeni lastik takılmalıdır. Yeni lastik takılmasının sebebi hem lastiklerin zamanlan gevşemesi hem de hijyen açısından değiştirilmesi gerektiğidir. Şimdi diş teli lastiği neden takılır buna bakalım.

Diş Teli Lastiği Neden Takılır?

Burada ilk sebep elbette ki hastanın tedaviden sonra dişlerini rahat kullanabilmesidir. Dişlerin fonksiyonel olarak rahat kullanılabilmesi için alt çene ve üst çenenin birbirleriyle iyi ilişkilendirilmesi gerekir. Yani alt çene ve üst çene arasında doğru temas sağlanmalıdır.

Diğer sebep ise diş telleri çıktıktan sonra dişlerin bozulmasını önlemektir ki bu oldukça önemlidir. Çünkü birçok hasta dişlerinin eski düzensiz haline döneceğinin korkusunu yaşamaktadır. Diş telleri çıktığında dişlerin yeni yerindeki konumunu koruması komşu dişlerle olan ilişkisine bağlıdır. Yani diş teli tedavisinden sonra alt çene ve üst çene dişleri arasında mutlaka anahtar-kilit ilişkisi olmalıdır. Bu da diş teli lastikleriyle sağlanabilir. Dolayısıyla diş teli lastikleri düzenli takılırsa diş telleri çıktıktan sonra bozulma yaşanmayacaktır.

Günlük yaşamda yemek yerken, içecek içerken diş lastiği takmamız mümkün değildir. Diş hekimleri de bu doğrultuda gerekli zaman payını çıkarmışlar ve hastalara günde 20 saat diş teli lastiği takmaları gerektiğini söylemişlerdir.

Diş Teli Lastiğinin Çeşitleri

Diş teli lastikleri, kullanım alanlarına göre çeşitlenmişlerdir. Buradaki ölçüt, lastiklerin uzunluğu ve kalınlığıdır. Bu yüzden bu lastikler hastadan hastaya değişir. Dişin yapısı ve tel tedavisinin ihtiyacına göre lastiğin kalınlığı ve boyutları değişim gösterir. Bazen alt çene ve üst çene arasında bağ kuran lastiklerin kullanım şekli tamamen ihtiyaca göre değişir.

Diş Teli Lastiğinin Türleri

Kanguru diş teli lastikleri ve impala diş teli lastikleri olmak üzere iki türdür. Kanguru diş teli lastiklerini, impala türü ile karşılaştırdığımızda boyutlarının daha ince olduğunu görürüz. Kullanımı daha rahat olan bu lastiklerin günde 20 saat takılması gerekir. İmpala diş lastikleri ise daha kalın ve kullanımı oldukça zor lastiklerdendir. Ayrıca kalınlığından dolayı çeneye baskı yapacağından ağrı da yapabilir. Bu lastiklerin gece kullanımı daha uygundur.
" } ] }