{ "title": "Diş Teli Malzemeleri", "image": "https://www.disteli.org/images/Dis-Teli-Malzemeleri-75611.jpg", "date": "21.01.2024 08:42:39", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Diş teli malzemeleri, ortodonti insanların beklentilerini karşılamak, sosyal hayatlarını düzeltmek amacı ile üretilmiştir. Diş tellerinde dişlerin düzeltilmesi açısından alınan kuvvetler çok büyük önem taşımaktadır. Bu kuvvetlerin ana amacı dişler üzerinde etkisinin olmasıdır. Bu sebeple yüzün çeşitli bölgelerinden destek alınmaktadır. Alın, ense, çene ucu gibi bölgelerin desteğinin sağlanması önemlidir. Bu desteklerin sağlanması için çeşitli diş teli malzemeleri geliştirilmiştir. Yüz maskesi, ağız dışı aygıt olan çenelik ve kafa üzerinden yapılan çeşitli uygulamalar mevcuttur. Bu sebeple kullanılan uygulamaların da çeşitli şekil verme sistemleri vardır. Ağız içinden destek alınarak elastiklerle bağlanarak çene ve alın sistemine şekil vermeye çalışmaktadır.

Diş teli malzemeleri, şeffaf plaklar, metal braketler, lingual braketler ve estetik braketler olmak üzeri dört ana gruba ayrılabilir. Bu ortodonti malzemelerinde en ucuz olan metal braketlerdir. Metal braketlerin ucuz olması, kalitesiz olduğu anlamına gelmemektedir. Hatta metal braketler daha ağır vakaları basit bir şekilde düzeltebilir. Metal braketlerin ucuz olmasının nedeni kalitesinin az olmasından ötürü değil, kullanılan diş teli malzemelerinin ucuz olmasındandır.

Diş Teli Malzemeleri
Hareketli Pekiştiriciler

Hareketli pekiştiriciler, ortodonti tedavi sürecinin tamamlanmasından ardından dişin yapısının ve bulunduğu konumun sabit kalması adına uygulanan, bireyin takıp çıkarabildiği haliyle hijyen sağlanması açısından da kolay olan pekiştirici plaklardır. İlk aşamada, tedavi sürecinin bittiği ilk günde 24 saat kullanılır ve yemek yerken çıkarılır. İlerleyen dönemlerde ise ikişer veya üçer aylık periyotlar olarak gece kullanılır, sonrasında ise gece kullanılan sayısı azaltılır. Doktorun uygun bulduğu dönem geldiğinde hareketli pekiştirici plakların tedavisi sonlandırılır. Kısaca özetlemek gerekirse hareketli pekiştiriciler, bireyin kolaylıkla takıp çıkarabildiği ve dişlerin pozisyonunu ve yapısını düzeltmeye yardımcı olan plaklardır.

Hareketli Yer Tutucular

Hareketli tutucular birey tarafından takıp çıkarılan aygıtlar grubuna dahildir. Erken dönemlerde çekilmiş olan süt dişlerinin yerini korumak için kullanılmaktadır. Hareketli yer tutucular, belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve hijyenik olarak temiz tutulmalıdır.

Mini Vidalar

Ortodontinin günümüz dönemlerinde geliştirilen, doktorların uygulamış olduğu ve destek almamıza yardımcı olan mini vidalar veya lastikleri kullanabileceğimiz dişleri hareket ettirebilme açısından dişlerin üzerindeki kemiklere yerleştirilen vidalardır. Bireye ortodontistlerin takmış olduğu lastikler ile kuvvet uygulanır.
" } ] }