{ "title": "Diş Teli Mumu", "image": "https://www.disteli.org/images/Dis-Teli-Mumu-57184.jpg", "date": "21.01.2024 12:49:50", "author": "Büşra Karakaş", "article": [ { "article": "Diş teli mumu, ortodontik diş teli tedavisi gören hastaların yaşadığı braket batması sonucu duyulan rahatsızlığı ortadan kaldırmak için Uzman diş hekimlerinin hastaya verdikleri muma benzeyen yumuşak mumsu yapışkan bir maddedir. Elbette ki ortodontik diş teli tedavisi gören hastalarda en zor olan şey braketlerin diş tabanına yakın olması ve bu yüzden de hem diş etine hem de yanak içine baskı yapıp ağrıya neden olmasıdır. İşte bu gibi durumlarda Uzman diş hekimleri hastada yaşanan olumsuzlukları en aza indirgemek için hastalarına medikal destek mahiyetinde diş teli mumu verirler. Yani yemek sırasında tahriş eden braketlerde ve uyurken batma sonucu tahrişe neden olan tellerde ya da braketlerde bu durumu diş teli mumu ile ortadan kaldırabiliriz.

Diş Teli Mumu Dişe Nasıl Uygulanır ve Nasıl Muhafaza Edilir?

Öncelikle diş teli mumları plastik şeffaf bir kabın içerisinde yer aldığından başka bir yerde muhafaza edilmesine gerek yoktur. Diş teli mumunun kabını açtığımızda sıra sıra dizilmiş üç ya da dört adet mini mumlar görürüz. Zaten diş teli mumları, adlarını bu görüntüsünden almışlardır. Buradan elimize küçük bir parça mum aldığımızda diş teli mumunun yumuşak ve yapışkan özelliğini çok net anlayabiliriz.

Elimize aldığımız bu küçük parça mumu işaret parmağı ve baş parmağımız yardımıyla top haline getirelim. Aynanın karşısına geçelim ve ağır tahrişlere neden olan braket ya da braketleri bulalım. Bu sadece braketlerin tahriş edebileceğini göstermez. Bazen teller çenenin arka kısımlarına doğru kaydığında da yoğun bir batma olabilir. Bunu önlemek için de diş teli mumu kullanabiliriz. Devam edelim. Tahrişe ve ağrıya neden olan braketleri ya da teli bulduktan sonra elimizde top halinde bulunan mumu yumuşak hareketlerle tahrişe neden olan braketin üstüne yayalım ve yapışması için de biraz bastıralım. Burada fazla bastırmamak gerekir. Çünkü fazla bastırdığımız durumda braketler mumu kesecek ve böylece diş teli mumu hiçbir işe yaramayacaktır. O yüzden az bastırıp yayalım ve elimizi çektikten sonra bir süre bekleyelim. Eğer hastanın hissettiği rahatsızlık ortadan kalkmışsa, artık braket ile yanak içi temas halinde değilse diş teli mumu başarılı bir şekilde sürülmüş demektir. Bu maalesef tahriş olan bölgeyi iyileştiremez ama en azından o bölgenin ağrısını azaltır ve daha fazla tahriş olmasını önler. Ancak bildiğiniz üzere diş teli mumu geçici çözümdür. Mum o bölgeden düştüğünde yine eski haline dönecektir. O yüzden eski mum çıkarılıp her gün yeni diş mumu takılmalıdır.
" } ] }