{ "title": "İçten Diş Teli", "image": "https://www.disteli.org/images/Icten-Dis-Teli-57128.jpg", "date": "21.01.2024 18:09:58", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "İçten Diş Teli: Dişlerdeki çarpıklık ve düzensiz yerleşme gibi sorunları giderebilmek için ortodontik diş telleri kullanılmaktadır. Ancak dişe uygulanan bu tedavi ön bölgede estetik kaygılara neden olmaktadır. Bu durum hastayı da doktoru da olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu sebeplerden dolayı iç diş teli uygulaması hastayı da doktoru da rahatlatmakta ve tedavinin daha hızlı şekilde sonuçlanmasını sağlamaktadır.

Dünya'da ve Türkiye'de son yıllarda hastalara uygulanmakta olan iç diş teli, kişiye özel olarak laboratuvarlarda hazırlanmakta ve görünmeyecek şekilde dişe uygulanmaktadır.

İç Diş Telini Avantajları Nelerdir ve Kimlere Takılabilir

Bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastadan alınan ölçüler laboratuvar ortamında hastaya özel olarak hazırlanmakta ve diğer diş telleri gibi estetik açıdan ya da kullanım sırasında sıkıntı çıkarmamaktadır.

İç diş teli hastaya uygulanma süresi olarak çok avantaj sağlamaktadır. Dişçi koltuğunda geçirdiğiniz süre ciddi anlamda azalmakta ve doktor açısından da kolay uygulanan bir yöntem olması tercih edilmesine sebep olmaktadır. Önden yapılan diş tedavisine göre çok kısa süren lingual tedavi, dışarıdan hiçbir şekilde görünmez ve yakınlarınız tarafından dahi fark edilmez.

İç diş telinin bir diğer avantajı da temizlenirken sıkıntı yaşanmaması, dudakları tahriş etmemesi ve yemek yerken yaşanılan sorunların ortadan kalkması olarak sıralanabilir. İç diş telleri, çarpık dişlerin düzeltilmesinde, ayrık dişlerin tedavisinde, ısırma kusurları ve kayan diş problemlerinin çözümünde kullanılmaktadır.

İç Diş Teli Temizliği ve Kullanımı

Tıptaki ismi, lingual ortodonti olan bu uygulama her yaşta kişiye uygulanabilir. Ancak bu yöntemin uygulanabilmesi için dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Tedavi süresi dişlerin bozukluğuna bağlı olarak değişir. Bu süre 6 ve 24 ay arasında belirlenir. Dudak ve yanak bölgesinde tahriş yapmamasının yanında dilde tahriş oluşturabilir. Tabi ki dil tellerinin varlığına alışıncaya kadar geçen sürede bu sıkıntı yaşanır. İç diş telleri ilk takıldığı dönemde dikkat etmek gerekir. Temizliğine önem göstermeli, yemek yerken daha sıvı gıdalar ya da çiğnenmesi kolay gıdalar tercih edilmeli. Ağız içi ve dil bu sürece alışıncaya kadar braketler, doktorun vereceği mum yardımıyla örtülmelidir. Ağız içi tuzlu suyla gargara yapılmalı ve ağrı kesicilerden yardım alınmalıdır. Ağız içindeki enfeksiyon oluşumunu engellemek için ağız içi temizliğine dikkat edilmeli ve hijyen şartlarına uyulmalıdır. Diş ve diş etlerinin tedavi boyunca korunmasına ve temizliğine dikkat etmek tedavi sürecini olumlu etkiler. İç diş teli tedavisi sürecinde 3-4 ayda bir kontrole gitmeyi de ihmal etmemek gerekir. Diş taşlarının temizlenmesi ağız içini ve dişleri rahatlatır ve tedavi daha iyi sonuç verir.

Dişler çiğnemenin etkisiyle ömür boyu hareket ettiği için, hiçbir ortodontis dişlerin eski haline dönmeyeceğini garanti edemez. Bu riskten dolayı iç diş teli çıkarıldığında yerine koruyucu tel yapıştırılır ve bu telin yerinde kalması sağlanır.
" } ] }